3-4 vkoa

keskiviikko, 30. toukokuuta 2012

34. vrk

Niin tulee huomenna viisi viikkoa täyteen. Hurjaa miten se aika meneekään kuin siivillä. Pennut kehittyvät huimaa vauhtia. Käymme ulkona noin 4-5 kertaa päivässä. Nappulaa pennut saavat nyt kolme kertaa päivässä mutta hillitysti. Pennut leikkivät kovasti jo keskenään. Hurjasti urisevat ja rettuuttavat toisiaan milloin hännästä, milloin niskasta ja milloin korvasta. Luonteet tulevat yhä enemmän esiin. Porukan yllättäjät ovat nämä meidän "kainot neidit" eli Rauha ja Vieno, joista on alkanut löytyä kovastikin luonnetta. Rauha erityisesti vaikuttaa melko itsenäiseltä kaverilta. Super-mamma kouluttaa aika usein juuri Rauhaa ja Vienoa. Eilenkin kun meillä oli vieraita käymässä, Supra otti Rauhan taas "käsittelyyn". Rauha ei kyllä taipunut, ei sitten tippaakaa vaan vilautteli kulmahampaitaan äidilleen. Illasta käsittelyvuorossa oli Lentsu, jolta paloi pinna kerta kaikkiaan moisesta ja niinpä neidillä oli koko purukalusto esillä, kun äidilleen niskoja nakkeli.

Kaikki pennut ovat hyvin kiinnostuneita ihmisistä ja pyrkivät ihmisten luo. Ne myös käyttävät mielellään hampaitaan repimisleikkeihin. Jos ei vielä ihan leluun tartuta, niin lahkeet, sormet, hihat yms. kovat kova sana.

Kuvasin pentuja viime torstaina sekä nyt maanantaina. Jo muutamassa päivässä on nähtävissä, kuinka motoriikka kehittyy koko ajan. Eilen illasta päästin pennut vapaana pihalle ja sehän tuotti paljon riemua. Lentsu, meidän villikko, molskahti ojaan. Onneksi Super-mamma oli paikan päällä, niin pääsi tyttö rukka äitinsä pestäväksi. Eilen illasta sain leikattua Pikku Myyltä, Lentsulta sekä Kiireeltä kynnet. Tänään jos saisi lopuilta kolmelta leikattua ne.  Nätisti kyllä antoivat neidit leikata kyntensä, vaikka oli vielä iltavillit kesken.

Huomenna alkaakin toinen Axilur-kuuri ja perjantaina saamme sirut niskaan. Viikonloppu meneekin vierailuiden merkeissä.


maanantai, 28. toukokuuta 2012

32. vrk

Back in business. Viikonloppu menikin agilityssä kisatessa ja näytelmissä pyörähtäessä. Apunani oli Ellinoora, joka hoiti kenneltytön tehtävänsä oikein mallikkaasti. Paljon kiitoksia Ellinooralle siitä, että tulit avuksemme tänne Laukaaseen!

Pennut syövät nyt kolme kertaa päivässä yhteensä desin verran per ruokailu. Tämän lisäksi Super käy imettämässä pentuja noin 2-3 tunnin välein. Pennut ovat pentuhuoneessa yksin koko yön mutta päästän Superin sinne sitten, kun sieltä alkaa kuulua ääniä. Toistaiseksi pennut ovat kyllä osanneet käyttäytyä oikein hienosti, eivätkä mekkaloi turhia.

Olemme myös vieneet pentuja ulos useamman kerran päivässä. Eilen vähän ennen kuin mieheni alkoi leikata ruohoa, otin jokaisesta pennusta erikseen kuvia. 2-vuotias Tuomas-poikamme oli apurina niin kuvauksessa kuin ruohonleikkauksessa. Kun Tuomas leikki leikkaavansa ruohoa taaperokärryllään kulkien pentuaitauksen läheltä, Vieno, Kuutti ja Rauha metsästivät kärryä raivoisasti haukkuen... Itse ruohonleikkausta pennut Kuuttia lukuun ottamatta seurasivat hieman kauempaa mutta ilman ylimääräisiä itkuja. Kuutti sen sijaan meni aidan luokse katsomaan mistä moinen meteli tulikaan.

Pennut ovat alkaneet nujuta keskenään. Onneksi meno on ainakin toistaiseksi melko sopuisaa. Pennut myös tykkäävät vetoleikeistä kanssani. Erityisesti Lentsu, Vieno ja Kiire ovat kovia leikkimään mutta myös Rauha ja Kuutti ovat alkaneet osoittaa taisteluhalua. Pikku Myy nyt ainakin toistaiseksi keskittyy painileikkeihin siskojensa kanssa.

Tällä viikolla onkin sitten toinen madotus ja perjantaina se sirutus. Nyt en taida ehtiä enää sitä videota tehdä mutta jospa sitten loppuviikosta löytyisi sen verran ylimääräistä aikaa, että ehtisin jonkinlaisen videon teille koostaa.

Perjantaina muuten muistin sitten punnita pennut. Tässäpä vielä 4-viikkoispainot.

Pikku Myy 2047 g
Kiire 2102 g
Rauha 1971 g
Kuutti 2059 g
Lentsu 2168 g
Vieno 2198 g 

Kiire juoksee mamin luo     Kiire viidakon kuningatar


 Kiire pusuttelemassa Tuomasta


  Kiire, Kuutti ja Lentsu


Kiire haukottelee
 

Kuutti riekkumassa


Kuutti ja jänöKuutista nassukuva

Kuutti haukottelee 


Kuutti palaa leiriin tarkistettuaan ensin tilanteen...
Kuutti asettelee leirin suojaa
Lentsu ja Kiire leikkivät


Naps!


Rauhan ja Lentsun leikkiä


Syödään toisten varpaita


...ja jalkaakin maistellaan.


Lentsu ja jänö


Lentsu Vienon kimpussa


Ja toisin päin


Lentsu syö heinää


Tästä viipottajasta on vaikea saada otettua kuvaa, kun se on aina menossa.... Lentsu viidakossa


Lentsu puree Vienoa takapuolesta


Pikku Myy ja Vieno unillaan


Pikku Myy viidakossaPikku Myy nokosilla...


Rauha haluaa leikkiä


Rauha ja Kuutti painimatolla


Nenäkosketus


Rauhan ja Lentsun uusintamatsiNenästä kiinni
Rauha ja jänö


Rauha pusuttelee Tuomasta


Rauha seikkailee viidakossa


Vieno ja Rauha nuuskuttelevat


ja sitten painivat.


Vieno käy tutustumassa hiekkalaatikkoon.Kuutti ja Vieno jahtaavat taaperokärryä.


Vienon söpö nassutorstai, 24. toukokuuta 2012

26. vrk

Pari viimeistä päivää ovat olleet hieman muuta kuin ruusuilla tanssimista näin kasvattajana. Eilen nimittäin huomasin, että Rauha kuolasi aika lailla. Koska kyseiselle tyttöselle oli sattunut pieni haaveri maanantai-illasta, ajattelin että kuolaaminen liittyi tähän tapaukseen. Rauha oli kyllä tarkastettu maanantaina eivätkä tutkimukset antaneet syytä huoleen ja tiistai oli aivan normaali päivä. Rauha söi, nukkui ja leikki aivan normaalisti, eikä ollut yhtään levoton.

Koska olen vähän ylivarovaisuuteen taipuvainen, halusin varmistaa Rauhan tilanteen ja viedä tyttösen uudemman kerran tarkastettavaksi. Rauhalle tehtiin kaikki mahdolliset tutkimukset ultraäänestä lähtien mutta mitään poikkeavaa ei löytynyt. Kuolaamisen ajateltiin johtuvan kipulääkkeestä, jota Rauhalle oli annettu varmuuden vuoksi kahtena aikaisempana päivänä.

Tänä aamuna huomasin sitten, että myös Lentsu ja Kuutti kuolaavat. Olin jo aikaisemmin huomannut maanantai-iltana otetuista kuvista, että Rauhalla oli kuono märkänä niissä mutta en osannut yhdistää sitä kuolaamiseen vasta kuin nyt. Toisin sanoen Rauha oli aloittanut kuolaamisen jo maanantaina.

Soitin tänään sitten uudemman kerran eläinlääkärille, joka epäili, että kuolaaminen johtuisi hampaiden tekemisestä. Olin puheissa myös itseäni paljon kokeneemman kasvattajan kanssa. Hänen kanssa tulimme siihen tulokseen, että pentujen pahoinvointi voi johtua yksinkertaisesti siitä, että ne ovat syöneet aivan liian paljon. Olen syöttänyt niitä samalla lailla mitä muita pentueita sillä erotuksella, että tällä kertaa olen syöttänyt myös Superille aikamoisia annoksia. Tämä on voinut aiheuttaa sen, että Superilla tulee normaalia enemmän maitoa, jolloin se käy syöttämässä pennut useammin mitä tarvetta olisi. Tämän lisäksi antamani ruokamäärät ovat ilmeisesti aivan liian isoja. Eläinlääkäri oli sitä mieltä, etteivät pennut syö, jos niillä on huono olo. Tätä väittämää en välttämättä allekirjoittaisi, sillä kyllä minun tytöt syövät, elleivät ole kuoleman kielissä. Pikku Hyyperit kun näyttäisivät tulleensa äitiinsä... Ei niitä tarvitse toistamiseen ruoalle pyytää ja kupit ovat aina tyhjät.

Tiputan nyt kolmen ruokakerran kahteen ja vaihdan RC Starterin RC Medium Junioriin. Tämän lisäksi Super ei saa enää kuin 12 dl ruokaa. Tähän mennessä olen antanut neidille neljä kertaa päivässä 4 desilitraa ruokaa. Se on paljon se.

Kävin tänään ostamassa pennuille pari lelua sekä pieniä tossuluita, kun kerran alkaa noita ikeniä niin kovasti kutittaa. Olemme tänään olleet ulkona pariin otteeseen. Päästin tyttöset vapaana pihalle ja johan se oli hauskaa. Punnitsen tytöt illasta ja laitan painot sitten myöhemmin. Veikkaanpa, ettei ole ongelmia sen suhteen, etteivät olisi tarpeeksi painoaan nostaneet. Oppia ikä kaikki. Tuntuu kyllä kieltämältä pahalta, että olen mennyt tekemään moisen virheen mutta minkäs teet. Aikaisemmat pentueet ovat syöneet sen minkä ovat jaksaneet ja jättäneet loput äidilleen. Sitten kun kupit ovat alkaneet olemaan tuon tuosta tyhjät, olen lisännyt ruokamäärää. Näiden veitikoiden kanssa ei ilmeisesti voi toimia näin. Ihan tiedoksi myös tuleville perheille. Nämä tyttöset syövät itsensä täysin ähkyyn ja vähän vielä yli, jos mahdollista.

Kiitos Jonnalle ja Akulle kyydistä eläinlääkäriklinikalle ja takaisin! Kiitos myös ymmärryksestänne sekä tuestanne ja anteeksi, jos ehditte jo säikähtää. Kiitos myös Anitalle vertaistuesta!

Kuolaamista lukuun ottamatta kaikki on aivan normaalisti. Pennut syövät, tekevät tarpeensa ja leikkivät aivan entiseen tapaan. Jotkut pennuista kuten Lentsu ja Vieno ovat alkaneet jo taistella minun kanssa sukasta. Myös muut pennut tykkäävät repiä sukkaa mutta sitä, joka on minun jalassa. :)

Kuutti haukottelee

Kiire piilosilla


Pikku Myy valmiina hyökkäykseen


Äidin rakkaat ahmatit...


Vieno kuurupiilosta


Vaavit simahtaneina


Hyyperien uudet lelut


tiistai, 22. toukokuuta 2012

26. vrk

Kohta pennut täyttävät jo neljä viikkoa. Eilen ulkoilimme neljään otteeseen. Aamulla ja illalla tosin varsin pikaisesti, sillä kasteen vuoksi maa on kostea. Meillä kävi myös vieraita palluttelemassa pentusia. Kiitos, kun saimme teidät ottaa vastaan.

Myös ystäväni Jasmine tuli poikansa Valtterin kanssa kylään. Yhdessä Jassun kanssa saimme otettua ensimmäiset poseerauskuvat pennuista, vaikka jouduimmekin suorittamaan kuvaukset kahteen otteeseen. Toisella kierroksella pennut malttoivat pysyä hetken paikoillaan. Ikävä kyllä nassukuva Kuutista epäonnistui, joten en saa nyt sellaista tähän teille ihasteltavaksi. Kiitos Jassulle kuvausavusta sekä maittavista pullista!

Tänä aamuna heräsin kuudelta mutta en suinkaan pentujen takia vaan kuopukseni. Pennut koisivat vielä kello seitsemältä. Vein ne kuitenkin pihalle tarpeilleen ja syömään. Syönnin jälkeen nostelin pennut takaisin laatikkoon mutta tällä kertaa pennut osoittivat sen verran äänekkäästi mieltään, että jouduin nostelemaan ne pentuhuoneen lattialle. Pennut siis ovat nyt vallanneet kodinhoitohuoneemme. Pitänee tänään asentaa yläkerran portaista toinen lapsiportti ulko-ovelle, jotta pentujen pihalle siirtäminen tapahtuu turvallisesti.

Pikku Myy diivailee


Pikku Myyn poseeraus


Kiire <3
 

Kiire poseeraa (purtuaan ensin Jassua sormista)


Rauhan söpö nassu


Rauha poseeraa


Kuutti poseeraaLentsu tapansa mukaisesti mahdottoman reippaana
 

Raamikas Lentsu poseeraa
 

Vieno suloisuus

Ihanainen Vieno poseeraa


sunnuntai, 20. toukokuuta 2012

24. vrk

Tänään olemmekin ottaneet rauhallisesti, sillä tulimme kotiin eilen illasta aika myöhään. Pikku Hyyperit ovat ulkoilleet tänään kolmeen otteeseen. Ensimmäinen ruoka tarjoiltiin heille vasta klo 7. Niin kilttejä ovat nämä pentuset, että antavat meidän nukkua niinkin myöhään. Toivottavasti tämä jatkuu...

On kieltämättä melko hassua, miten ulkoilma stimuloi kakkimistarpeen. Aika usein, kun nostan tytöt ulos, alkavat he heti ensimmäiseksi tuottamaan pötkylöitä aitaukseen. Saimme tänään vieraiksemme Ainon ja Samin. He auttoivat minua viemään Hyyperit ulos toiselle ruoalle.

Illasta olimme aitauksessa vain pienen hetken verran, sillä illasta ilma on vielä vähän liian kylmä pienille pennuille. Koska virtaa tuntui kuitenkin riittävän, kannoin lapsukaiset pentuhuoneeseen ja kuvasin heidän leikkihetkeä.

Luonteet alkavat pikku hiljaa tulla enemmän ja enemmän esille. Pikku Myy on nimensä veroinen, vaikka ei mikään pieni olekaan. Pikku Myy on kyllä todella kipakka tyttö. Kun sitä rupsuttaa kyljestä, hermostuu hän tulisesti ja käy käteen kiinni. Pikku Myy on muutenkin aika reipas - kenties ei ihan yhtä reipas mitä Lentsu mutta ei paljon kyllä häviä siskolleen.

Kiire sen sijaan hakeutuu helposti ihmisten syliin. Kyllä Kiirekin osaa murista ja purrata mutta ei ole ihan sitä luokkaa kiukussaan mitä Pikku Myy. Kiire ui vaivattomasti ihmisten liiveihin.

Rauha on tekemisiltään edelleen kahta isosiskoaan rauhallisempi mutta kyllä myös Rauhasta luonnetta löytyy. Rauha vaikuttaa myös melko rohkealta tyttöseltä. Lähtee tutkimaan uusia paikkoja mutta ei ole temperamentiltaan ehkä niin tulinen mitä esimerkiksi on Pikku Myy.

Kuutti - no Kuutti on jotain Rauhan ja Pikku Myyn välimaastossa - kuitenkin Rauhaa lähempänä. Lentsu on omalaatuinen tapaus. Lentsu on mielestäni todella rohkea pentu ja vilkas. Tämän lisäksi Lentsu on motorisesti todella taitava. Lentsu on yleensä viimeinen, joka nukahtaa. Se osaa myös ilmaista melko kantavalla äänellä, jos jotain on hullusti (huone on liian kuuma/kylmä). Lentsu valloittaa jokaisen sydämen reippaudellaan ja touhuamisellaan. Vieno on pitkälti saman oloinen mitä Kiire. Sellainen melko mutkaton tapaus. Osaa Vienokin murrata ja purrata mutta ei ole kuitenkaan se, joka kenties ensimmäisenä olisi riitaa haastamassa. Tulevat viikot paljastavat yhä enemmän pentujen luonteita. Saa nähdä muuttuvatko kovastikin ajatukseni toisensuuntaisiksi tässä matkan varrella.

Kiire puremassa varpaitani


Lentsu tuumailee hetken, kunnes... 


käy hyökkäykseen. 


Lentsu on sitä mieltä, että myös pentulaatikon kanssa voi leikkiä.


Lentsun hyökkäys


Myös Vieno ja Kuutti kelpaavat leikkikavereiksi.Myös Rauha ja Kuutti ottivat jo yhden erän.


Kuutti puree Rauhaa korvasta.


Leikin jälkeen meidän pikku tyranni (Pikku Myy) kiipesi äidinsä pehmeälle sängylle nukkumaan.


lauantai, 19. toukokuuta 2012

23. vrk

Eilen saimmekin vastaanottaa vieraita kahteen otteeseen. Ensimmäisellä kyläilyllä pennut olivat virkeitä varsin pitkään mutta toisella kyläilyllä saimme ihastella lähinnä nukkuvia lapsukaisia. Eilen oli sen verran sateinen päivä, ettemme ulkoilleet laisinkaan. Illasta syönnin jälkeen leikkasin kaikilta pennuilta kynnet. Toimitus sujui yllättävän hyvin. Yksikään pentu ei pistänyt liiaksi vastaan. Taitaa näistä kaikista tulla äidin kullanmuruja.

Viime yönä kolmen aikaan alkoi pentulasta kuulua outoja ääniä - Superin murinaa nimittäin. Kun menin sinne, niin näin ensimmäisen miehen yli laidan - tai pikemminkin naisen. Olin jo tuonut akkuporakoneen autotallista sisälle, jotta saisin irrotettua etulaidan "suojapuun" mutta se jäi sitten kuitenkin tekemättä. Laiskuudesta sakotetaan... Jos olisi pitänyt veikata ensimmäisestä laidan yli kömpijästä, olisin laittanut rahani likoon Pikku Myyn tai Lentsun puolesta - ja menettänyt ne. Lattialla nimittäin jahtasi äitiään - tadaa - Kiire. Kiireelle jäi ilmeisesti vielä jano, kun piti ylimääräiset hörpyt saada.

Tänään matkaammekin Turkuun sukulaistytön kastejuhlaan. Äitini tulee hoitamaan nuorimmaistani sekä penneleitä. Aamun aloitimme ulkona syömällä klo 5:30. Ulos päästyään osa tytöistä teki heti kakat. Voi miten taitavia tyttöjä minulla täällä onkaan. ;) Nyt kasvattajatäti keittää itselleen puuroa ja oikein vahvaa kahvia, niin johan sitä jaksaa tämänkin päivän. Onneksi minun ei tarvitse yksin aamupalaa syödä, vaan seuranani on pahnan pohjimmainen.

torstai, 17. toukokuuta 2012

3 vkoa 
 
Tänään olemmekin syöneet kolme kertaa ja käyneet ulkona kaksi kertaa. Erityismaininnan reippaudesta saa tällä kertaa Lentsu, jota ei tunnu uudet tilanteet hätkäyttävän. Myöskään muut pennut eivät ole hyytyneet paikalleen, vaikka ulkoilma on hieman aiheuttanut piipitystä. 

Ruoka tuntuu maistuvan, mikä näkyi myös tämäniltaisissa punnituksissa. Saimme tänään myös ensimmäiset vieraat. Tykönämme kävivät Superille entuudesta tutut Hanna ja Jani. Lentsu esitteli taitojaan oikein olan takaa mutta se taisi olla Vieno, joka valtasi Hannan sydämen. Kaikki pennut hakeutuivat vieraiden luokse ja nauttivat palluttelusta. Tosin Pikku Myy hieman vastusteli "selätystä" mutta niinhän pienen äkäisen neidin kuuluukin tehdä. Huomenna saammekin seuraavat vieraat Tampereelta. Heidän onnekseen pienet naskalit tekevät vasta tuloaan... Seuraavalla kerralla he eivät kenties ole ihan niin onnekkaita. ;)

1. pentu "Pikku Myy" 
Syntymäpaino: 280 g 
Paino 1 viikon ikäisenä: 627 g 
Paino 2 viikon ikäisenä: 1010 g 
Paino 3 viikon ikäisenä: 1461 g 2. pentu "Kiire" 
Syntymäpaino: 328 g 
Paino 1 viikon ikäisenä: 655 g 
Paino 2 viikon ikäisenä: 1092 g
 Paino 3 viikon ikäisenä: 1534 g 3. pentu "Rauha" 
Syntymäpaino: 300 g 
Paino 1 viikon ikäisenä: 583 g 
Paino 2 viikon ikäisenä: 943 g 
Paino 3 viikon ikäisenä: 1425 g 4. pentu "Kuutti" 
Syntymäpaino: 309 g 
Paino 1 viikon ikäisenä: 606 g 
Paino 2 viikon ikäisenä: 1022 g 
Paino 3 viikon ikäisenä: 1425 g 5. pentu "Lentsu" 
Syntymäpaino: 342 g 
Paino 1 viikon ikäisenä: 631 g 
Paino 2 viikon ikäisenä: 1076 g 
Paino 3 viikon ikäisenä: 1558 g 

6. pentu "Vieno" 
Syntymäpaino: 366 g 
Paino 1 viikon ikäisenä: 662 g 
Paino 2 viikon ikäisenä: 1121 g 
Paino 3 viikon ikäisenä: 1552 g
Rajulta näyttävää leikkiä


Tyttöset matkalla maitohörpyille


Rauhan ja Pikku Myyn nenäpusu


Super-mamma, my love


Super-mamma 3-viikkoisena